SELECT * FROM menu where alias = 'hankovszky-zsigmond' Hankovszky Zsigmond

Hankovszky Zsigmond


1864-1949
Szőlész-borász.
1864. május 19-én született Kecskeméten. Kertész és növénynemesítő. Az érdiószegi vincellér képzőben végzett 1882-ben. Erdélyi szőlőbirtokok vincellére és pincemestere, Úrréten szőlő és gyümölcstelepet létesített 1885-től. Az ország számos helyén telepített szőlőt, saját szőlő és gyümölcstelepe pedig egyedülálló volt.
Számos szőlő,- alma,- körte,- barack és meggyfajtát, fajtaváltozatot nemesített, szőlővesszőit fajtatiszta szaporítóanyagként hozta forgalomba. Legismertebb nemesítése a róla elnevezett Hankovszky-féle rózsa kajszi, ismertebb nemesített almái a Liget szépe, a fehér őszi alma, Zsiga kedvence. A Kecskeméti Gazdasági Egyesület Szakosztály elnöke. Nagy érdemei vannak a Duna-Tisza közi gyümölcs és szőlőtermesztés kialakításában. Jelentős szakirodalmi munkássága a szaklapokban jelent meg. Különösen értékesek az 1885-1945 közötti időjárási feljegyzései, amelyek a vidék szőlő- és gyümölcstermesztésben nyújtanak hasznos adatokat. Számos hazai és külföldi kiállításon nyert aranyérmet.
1949. május 17-én halt meg Kecskeméten. Sírját és maradványait 1979. november 29-én helyezték át a református temetőből a köztemetőbe.