SELECT * FROM menu where alias = 'kada-elek' Kada Elek

Kada Elek


(1852-1913)
Kecskemét polgármestere

Kecskeméten született 1852 május 2-án. Tanulmányait a kecskeméti piarista főgimnáziumban kezdte, majd a jogot a kecskeméti és a pozsonyi jogakadémián végezte. Budapesten 1875-ben ügyvédi oklevelet szerzett. Miután hazakerült, az 1870-es évek végén bekapcsolódott a helyi politikai életbe. Nevéhez fűződik a kecskeméti Függetlenségi és a 48-as párt újjászervezése. 1878-ban országgyűlési képviselővé választották. A 84-es választásokon már nem indult, hanem az osztrák-magyar államvasutak magyarországi vonalainak igazgatóságához ment dolgozni.
Lestár Péter halála után visszahívták a polgármesteri székbe. 1897. január 9-én egyhangú választással lett a város első embere. Elkészítette a város új szabályozási tervét, fejlesztette a közművelődést és a közoktatást. Rövid idő alatt kifizették a város korábbi építkezéseinek és beruházásainak kapcsán keletkezett adósságokat. Később a kecskeméti hagyományokat folytatva birtokszerzéssel növelték a város vagyonát. Ekkor jött lére Hetényegyháza, Árpádszállás, Monostorfalva és Kadafalva. Számos oktatási és kulturális intézmény jött létre. Hírlapíróként, íróként is elismerést szerzett.
1913. június 24-én halt meg Kecskeméten. Temetésére a Szentháromság temetőben került sor, majd a város nagynevű polgármesterének maradványait 1969-ben helyezték át a Kecskeméti Köztemetőbe.