SELECT * FROM menu where alias = 'weber-ede' Wéber Ede

Wéber Ede


1843-1935
Helvécia megalapítója.
1843. január 11-én született Baselen. Wéber Ede személye és munkássága a város múltja iránt érdeklődő Kecskemét környéki ember tudatában máris Helvécia nevével kapcsolódik össze, jelezve, hogy a Wéber által kezdeményezett és vezetett telepítés az utókor emlékezetébe milyen mélyen ágyazódott be.
Svájci származású pedagógus és nemzetgazdász, nevéhez fűződik Madách Imre Az ember tragédiája című művének, valamint Petőfi és Tompa verseinek német nyelvre történő fordítása. 1882-ben Kerepesen kis birtokot vásárolt melyet Wéber-tanyának kezdtek nevezni a helybeliek. Sokáig élt és tevékenykedett Kecskeméten. 2000 holdas szőlőterületet létesített, amit Helvécia-telepnek keresztelt el. 1911-től visszaköltözik Kerepesre, ahol szándékában volt birtoka egyik részén egy kispolgári települést létrehozni. 1910. október 29-én bemutatta a ’’ Kispolgárok Otthona Helvécia Telep’’ elnevezésű tervét, melyet a közgyűlés elfogadott, de egyben kötelezte a születendő telepet templom, temető, piac, óvoda és gyermekjátszótér létesítésére. A kerepesi Helvécia- telep az 1940-es évektől Szilasliget néven szerepelt. Wéber Ede szerepet vállalt Kerepes Község Képviselő-testületének munkájában is.
1935. március 24-én, 92 éves korában hunyt el. Kerepesen helyezték el örök nyugalomra, de sírhelye mára már megsemmisült.